Saturday, 26 November 2016

14 Manfaat Epal Yang Anda Tak Boleh Kata Tidak

 
"An apple a day keeps the doctor away"
Dari kecil lagi dah dengar peribahasa ni. Tapi masa tu tak faham sangat. Ye lah, sebab takut nak jumpa doktor gagahkan jugak la makan epal walaupun tak suka.
Tapi sebenarnya menurut kajian, sebiji epal berupaya meningkatkan paras antioksidan. Ia mengandungi lebih kandungan antioksidan daripada setengah bekas buah blueberry, tiga biji oren, secawan strawberi, secawan anggur dan lapan biji pisang. 
Kenapa antioksidan ini penting?
Saintis percaya antioksidan merupakan kompoun yang bertanggungjawab mencegah dan memperbaiki kerosakan berpunca dari radikal bebas sewaktu aktiviti sel normal.
Berikut adalah 14 Manfaat Epal Yang Anda Tak Boleh Kata Tidak:

1. Gigi lebih putih dan sihat

2. Mengelakkan Alzheimer

3. Melindungi daripada Parkinson

4. Mengurangkan risiko kanser

5. Mengurangkan risiko diabetes

6. Merendahkan kolesterol

7. Menjadikan jantung lebih sihat

8. Mencegah pembentukan batu hempedu

9. Menghalang diarea dan sembelit

10. Meneutralkan sindrom rengsa usus

11. Mengawal berat badan

12. Detoks hati

13. Meningkatkan sistem imun

14. Cegah katarak

Selain dari itu, epal juga kaya dengan pektin - sebiji epal saiz sederhana mengandungi 4 g pektin.

Pektin merupakan sedikit karbohidrat kompleks boleh larut yang banyak terdapat dalam tumbuhan. Ia penting dalam meranumkan buah dan salah satu kebaikannya kepada kesihatan manusia adalah dengan memerangkap kolesterol di dalam usus dan membawanya keluar bersama najis.

Rasanya epal adalah buah yang paling praktikal untuk di makan bila-bila masa di mana jua. Epal jenis mana pilihan anda?




Dapatkan 14 manfaat ini dari sebiji epal segera. Ia mampu mengubah tahap kesihatan anda.

by, YanaChedzoy

No comments:

Post a Comment